poniedziałek, 26 maja 2014

Joulutorttu – fińskie ciasteczka




Joulutorttu to nazwa fińskich ciasteczek świątecznych. Co prawda chodzi o inne święto, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować takie urocze kwiatuszki z okazji Dnia Matki. Jeżeli mamy tylko w zasięgu ręki gotowe ciasto francuskie (lub sklep pod bokiem ;-) i trochę chęci, to szybko możemy takie ciasteczka przygotować. 

wtorek, 20 maja 2014

Ciasto kakaowo-wiśniowe z kremem serowym




Ciemne ciasto z dodatkiem dżemu wiśniowego (tutaj akurat z całymi wisienkami w gęstym syropie), przełożone kremem serowym, a całość oblana polewą czekoladową. Ciasto piecze się w formie skrzynkowej, więc łatwo je potem przekrajać na placki. Jest dosyć ciężkie (w porównaniu z puszystym biszkoptem), ale za to wilgotne.

Jeżeli macie zalegające w spiżarni dżemy wiśniowe, warto je wykorzystać jeszcze zanim pojawią się świeże owoce :-)

środa, 14 maja 2014

Ciasteczka z tahini




Coś dla wielbicieli chałwy. Bardzo kruche (wręcz sypkie) ciasteczka z dodatkiem pasty sezamowej. Moim dzieciom nie posmakowały, m-żonkowi jako-tako, a ja miałam wyżerkę ;-) I nawet nie przeszkadzała mi zbytnio ta „piaskowa” konsystencja ciastek.

Trzeba uważać, żeby za bardzo nie przypiekły się (powinny pozostać jasne), bo będą jeszcze bardziej sypkie, a przez to mniej smaczne.

poniedziałek, 12 maja 2014

Ciasto z rabarbarem




Czas najwyższy rozpocząć sezon rabarbarowy. Na początek proponuję proste, ubijane ciasto, z kruszonką na wierzchu. Nie wiem jak Wam, ale dla mnie kwaskowaty rabarbar i słodka kruszonka to zestaw idealny :-)

Dodatkową zaletą tego przepisu, jest to, że składników na ciasto nie trzeba wcześniej ogrzewać, jak w przypadku ciast ucieranych. Margarynę (lub masło) po prostu rozpuszcza się i dodaje do ubitych z cukrem jaj. Bezproblemowo i smacznie. Polecam :-)

piątek, 9 maja 2014

Ciasteczka czekoladowe




Proponuję Wam jeszcze jeden „bezjajeczny” przepis, z dodatkiem maślanki. Tym razem to czekoladowe ciasteczka. Na brzegach przypieczone, w środku wilgotne i lekko ciągnące (trzeba tylko uważać, żeby ich nie przepiec, bo zrobią się zbyt suche). Z podanej porcji wychodzi dosyć dużo ciastek, ale bardzo szybko znikają, zwłaszcza, jeżeli w pobliżu są dzieci ;-)

wtorek, 6 maja 2014

Murzynek błyskawiczny (bez jajek)




Po przerwie przedstawiam Wam przepis na błyskawicznego murzynka bez jajek. Czy jest tak dobry, jak murzynek tradycyjny ? To jak zwykle kwestia gustu, ale według mojej opinii w niczym mu nie ustępuje. Jest pyszny – mięciutki i wilgotny (choć może na takiego nie wygląda). A do tego jeszcze można bardzo szybko przygotować go i to bez pomocy miksera.