wtorek, 25 lutego 2014

Rożki z dżemem



Kruche, choć drożdżowe, prawie bez cukru, dlatego warto je po upieczeniu polukrować lub obficie posypać cukrem pudrem. No, chyba, że komuś właśnie na tym zależy, żeby rożki były mało słodkie. Nam smakowały, ale osobom wyczulonym na smak/zapach drożdży może on przeszkadzać. 

piątek, 21 lutego 2014

Orzechowa babka z czekoladą



Teraz już wiadomo do czego zużyłam prażone orzechy ;-) Zrobiłam z nimi pyszną orzechową babeczkę z dodatkiem posiekanej czekolady. Trudno jednoznacznie określić, czy ciasto wyszło wilgotne, czy suche. Chyba raczej to drugie, ale w tym przypadku zupełnie mi to nie przeszkadzało (zwykle nie przepadam za ciastami piaskowymi). Babka najlepiej smakowała na drugi dzień - nabrała wtedy pełniejszego aromatu. 

czwartek, 20 lutego 2014

Jak uprażyć orzechy laskowe



Tym razem wpis trochę nietypowy - nie przepis, a raczej porada: jak uprażyć orzechy laskowe. Niby prosta sprawa, a czasem nie wiadomo jak się za to zabrać. Mam nadzieję, że komuś się przyda :-)

wtorek, 18 lutego 2014

Jabłecznik delikatnie kruchy



Od jakiegoś już czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta kruchego z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Podejrzewałam, że powinno wyjść delikatniejsze niż takie typowe kruche, czy nawet półkruche i rzeczywiście takie było. Jabłecznik wzbogaciłam dodatkowo dżemem z truskawek, który nadał jabłkom czerwonego koloru i kontrastował z ciastem. Polecam :-)

czwartek, 13 lutego 2014

Muffiny kawowo-czekoladowe (Mocha Muffins)



Dawno nie piekłam muffinów. Robi się je tak łatwo i szybko, że nie sposób do nich nie wracać. Tym bardziej, że do wypróbowania jest jeszcze tyle różnych przepisów. Wybrałam wersję kawowo-czekoladową, z brązowym cukrem, rodzynkami i ekstraktem migdałowym. W oryginale dochodzi jeszcze do tego korzenny aromat, ale zrezygnowałam z przyprawy - dla mnie to już trochę za dużo smaków jak na takie małe babeczki ;-)

poniedziałek, 10 lutego 2014

Ciasto "Mleczna kanapka"



To ciasto naprawdę przypomina "mleczną kanapkę" i jest pyszne ! Delikatny, wilgotny biszkopt kakaowy przełożony masą na bazie mleka w proszku, a całość oblana polewą czekoladową. Moje dzieci spróbowały ciasta jednocześnie i w tej samej chwili usłyszałam zgodne "mmmmm...". Znaczy, że posmakowało ;-) Bardzo polecam, nie tylko dzieciom.

poniedziałek, 3 lutego 2014

Cytrynowe ciasto drożdżowe



Drożdżówka, ach, drożdżówka... Pięknie pachnąca cytryną, z lukrem i rodzynkami (tak, wiem, nie każdy je lubi ;-) Ja co prawda mam słabość do wanilii, więc dodałam jej mimo wszystko odrobinę do lukru, zamiast aromatu cytrynowego, ale Wam podaję przepis w oryginale. No dobrze, nie do końca tak jak w oryginale, bo ciasto przygotowałam po swojemu. Ale proporcji nie zmieniałam i niczego nie dodawałam (pomijając lukier ;-) Polecam !