sobota, 18 stycznia 2014

Monastyrska izba


Pod tą nazwą kryje się pyszne i ciekawie wyglądające ciasto. Owszem, jest dosyć pracochłonne, ale warto się natrudzić, żeby "zbudować" coś takiego. Ciasto składa się z 15 kruchych ruloników wypełnionych wiśniami i ułożonych w kształcie piramidki. Całość połączona jest masą z gęstej śmietany. I tu ciekawostka - śmietany nie ubija się i niczym nie usztywnia, trzeba ją jedynie odcedzić. Moja spędziła na sitku prawie całą dobę zanim zabrałam się za dokończenie ciasta, ale miała po tym konsystencję prawie jak serek mascarpone. 
Tym ciastem na pewno zaskoczycie swoich domowników lub gości. Polecam !

Za przepis dziękuję Krystynie :-)


Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 200 g śmietany (18%)
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 łyżka wódki lub koniaku (ja dałam ocet)
- szczypta soli
- ew. 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie musi być, ale ja dodałam proszek do pieczenia)

Nadzienie:
- 2 słoiki (słoik 650g) wiśni w soku

Śmietana do przełożenia:
- 800–900 g gęstej, tłustej śmietany (użyłam 18%)
- ok. 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie tego ciasta należy zaplanować sobie przynajmniej dzień wcześniej.

Wieczorem przelać śmietanę (tę do przełożenia) na sitko wyścielone grubą warstwą gazy i wstawić w miseczce na noc do lodówki, aby śmietana odciekła.

Na drugi dzień wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze lub ręcznie - posiekać mąkę z cukrem, solą i ew. spulchniaczem, razem z margaryną. Dodać śmietanę (200 g), jajko oraz alkohol i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

W tym czasie wiśnie należy dokładnie odcedzić z soku.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 15 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości 9-10 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta układać wiśnie, jedna przy drugiej. Zwinąć w rulonik, dobrze zaciskając końce.
Ruloniki przełożyć na blachę (na jednej się nie zmieszczą, dlatego trzeba je piec na dwóch blachach jednocześnie, o ile jest taka możliwość, albo dwa razy po jednej). Piec 20-30 minut w temp. 200 st.C (z termoobiegiem w 180st.C), na złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę wyjąć z lodówki, przełożyć do miski i wymieszać z cukrem (i ew. cukrem waniliowym), aż ten się rozpuści.

Na paterze (tacce) ułożyć obok siebie 5 ruloników (po obu stronach dobrze jest je zabezpieczyć, żeby się nie rozjeżdżały). Posmarować śmietaną (trochę mniej niż 1/3 porcji), na wierzchu ułożyć 4 ruloniki, ponownie posmarować śmietaną, następnie ułożyć 3 ruloniki, znowu posmarować śmietaną, 2 ruloniki, śmietana i na koniec 1 rulonik. Całość posmarować resztą śmietany i posypać wiórkami czekolady, siekanymi orzechami lub kakao. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, żeby ruloniki trochę zmiękły).




Print Friendly and PDF

31 komentarzy:

izulka pisze...

Ciasto wygląda rewelacyjnie, jejku a jakie musi być pyszne i pewnie też czasochłonne:)
Pozdrawiam!

Darka pisze...

Robiłam to ciasto kiedyś, ale zupełnie mi nie wyszło. Było jakieś nijakie. Może spróbuję z Twojego przepisu :)

Jedz kolorowo pisze...

Pracochłonne i piękne :)

Justyna Żak pisze...

wygląda rewelacyjnie:)

białe trufle pisze...

Wygląda obłędnie;)

http://bialetrufle.blogspot.com

KasiaN pisze...

O matko! Ślina mi leci na widok tego smakołyku i nie wiem, czy kiedyś zrobię, bo wolę mniej pracochłonne rzeczy, ale niezwykłe to ciacho!

Katka. O pisze...

Niesamowicie wygląda!chyba się skuszę bo inaczej oszaleję ;)))

Krystyna Boner pisze...

Rewelacyjny przepis. W pierwszej chwili myślałam, że upiekłaś rurki na specjalnej foremce. A tu, proszę o wiele prościej a jaki efekt. Bardzo smakowicie wygląda ta "...izba" Pozdrawiam :)

Opalanka pisze...

Cuda, Pani, cuda!

Bernadeta pisze...

to jest jedno z tych ciast ktore ciagle stoją u mnie w kolejce a ja nie wiem dlaczego bo wygląda tak ze dostaję ślinotoku.

słone i słodkie pisze...

Piekne!

Iwona pisze...

Rewelacyjnie wygląda :)
zapisane ku pamięci:))

Anna Górzyńska pisze...

Ależ musi być smaczne to ciasto :)

Ela D. pisze...

Wygląda SUPER!!!!!
Przepis zapisujemy:):)
Pozdrawiamy serdecznie!!!
Tapenda

Kats pisze...

Wygląda obłędnie, a pomysł z odcedzaniem śmietany na krem bardzo ciekawy.

wedelka pisze...

Robi wrażenie :)

evenka pisze...

Izulka, dziękuję :-) Czasochłonne jest, to fakt, ale nie szkoda mi tego czasu, bo ciasto bardzo nam smakowało.

Darka, to zależy co było w nim nie tak, może po prostu nie w Twoim guście ? ;-)

KasiaN, ja też nie zawsze mam czas i wenę na tego typu wypieki, ale jak już coś sobie postanowię, to robię i nie zastanawiam się kiedy to skończę ;-))

Katka, no to musisz koniecznie, bo nie chcę Cię mieć na sumieniu ;-))

Krystyno, dzięki wiśniom w środku ciasto samo się formuje w ruloniki :-)

Opalanko, oj, tam... ;-)

Bernadeto, u mnie też stało, ale się doczekało ;-)

Dziękuję za wszystkie komentarze !

RedHead pisze...

Wygląda fenomenalnie! Wyjątkowo eleganckie i ekskluzywne ciasto! :)

Evitaa pisze...

Wygląda wspaniale i nazwę ma świetną :).

shinju pisze...

Wow, wygląda naprawdę imponująco :)

Kamila pisze...

Cudo!

am pisze...

Wow obłędnie wygląda :) koniecznie muszę wypróbować :)

Shiral Kucharzy pisze...

Już jakiś czas temu widziałam te ciasto na cin cin i wzbudziło mój podziw. U Ciebie wygląda równie zachwycająco!

Ash pisze...

Pracochłonne, ale za to jakie idealne! Po prostu cudowne :)

Anonimowy pisze...

podziwiam Panią. rewelacyjne pomysły obłędnie wyglądające i pyszne wypieki.
już wkrótce zrobię i tę "izbę" gdyż obiecałam sobie że wypróbuje każdy z Pani przepisów-już upiekłam ok 10 ciast i każdy wyszedł rewelacyjnie i w smaku i wyglądzie.Jest Pani moim idolem i inspiracją. Kocham piec a ciasta z Pani blog nie wieją nudą. Naprawdę ukłon w Pani stronę.pozdrawiam

evenka pisze...

Bardzo miło mi to czytać.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)

fitdevangel pisze...

Nie powstrzymała bym się i zjadła bym całe ciasto na raz :) Piękne !!! Będe tu zagladac czesto ! Zapraszam tez na swojego bloga: http://fitdevangel.blogspot.com/

Magda W. pisze...

Bardzo podoba mi się pomysł na to ciasto. Wygląda bardzo efektownie. Kiedyś też spróbuję takie zrobic :D
Pozdrawiam smakimagdy.blogspot.com

leattlekitchen pisze...

bardzo ciekawy pomysł z tą kompozycją i śmietaną-czegoś takiego jeszcze nie widziałam. dodaje do zakladek;)

Anonimowy pisze...

Jedno z najlepszych ciastek jakie jadłam , nazywane jest też klasztorną chatką , ale od momentu kiedy kolega strzelił "peniski w śmietanie" nazwa się przyjęła i tak już pozostało

Anonimowy pisze...

jaką śmietanę trzeba dodać? ukwaszoną czy słodką?

ShareThis