wtorek, 28 maja 2013

Oczy carycy



Jeżeli szukacie przepisu na wyjątkowe ciasto na specjalną okazję, to mam tu coś dla Was. Kolorowy przekładaniec, który pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Co prawda jego przygotowanie wymaga trochę więcej czasu niż przeciętna babka ucierana, ale naprawdę warto go poświęcić - na pewno nie pożałujecie.
środa, 22 maja 2013

Ptasie mleczko najprostsze



Dziś podzielę się z Wami przepisem na ptasie mleczko z dawnych lat. To jedna z pierwszych receptur, jakie zapisałam w swoim notatniku jeszcze w czasach podstawówki. W sumie od wielu lat nie korzystałam z niego, ale swego czasu był prawdziwym hitem. Deser banalnie prosty, a dzieci (i nie tylko) uwielbiają go. W dodatku można do niego zużyć większą ilość białek i to bez włączania piekarnika.
poniedziałek, 20 maja 2013

Muffiny z rabarbarem i kruszonką



Czas najwyższy na jakiś wypiek z rabarbarem, zwłaszcza, że rośnie on w moim ogródku (znaczy się ten rabarbar, nie gotowy wypiek ;-) Nie ma go co prawda zbyt wiele, ale myślę, że na kilka ciast wystarczy :-) Na początek coś prostego, szybkiego i smacznego, czyli muffiny. Dawno już żadnych nie robiłam, więc z chęcią wypróbowałam przepis Agi. Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, ale kruszonka doskonale uzupełnia ten "niedobór" cukru i w ogóle dodaje smaku. Dlatego nie rezygnujcie z niej, bo to już nie będzie to samo ;-)
piątek, 17 maja 2013

A już w niedzielę...


 World Baking Day.

"Pomysł na Światowy Dzień Pieczenia zrodził się z myślą o miłośnikach ciast na całym świecie, aby umożliwić im podzielenie się z innymi swoim zamiłowaniem do pieczenia. Jest to pretekst, by założyć fartuchy, ubrudzić ręce i piec ciasta dla naszych bliskich. Odważne pieczenie to nasz sposób na świętowanie Światowego Dnia Pieczenia w roku 2013"- piszą organizatorzy.


A Wy jak zamierzacie spędzić ten dzień ? Przyłączycie się do wspólnego pieczenia ?

Już od dawna mam ochotę wypróbować ten przepis (widziałam podobne ciasto na pewnym blogu) oraz wiele innych smakowitych receptur przygotowanych specjalnie z myślą o WBD. Oczywiście nie wszystkie na raz ;-) Wiecie, że aby upiec 100 zaprezentowanych wypieków piekarnik musiałby pracować przez ponad 48 godzin bez przerwy ?

A zatem zachęcam do wybrania jednego przepisu i wspólnego świętowania. A potem do dzielenia się zdjęciami z rezultatami swojej pracy na serwisach społecznościowych World Baking Day.

Dodam jeszcze tylko, że w Polsce patronem akcji jest "Kasia" do pieczenia.
poniedziałek, 13 maja 2013

Kremówki z bitą śmietaną



Pewnego dnia zdałam sobie sprawę z tego, że na blogu nie ma przepisu na jedną z najstarszych receptur, jakie posiadam, a mianowicie na napoleonkę. Postanowiłam to jak najszybciej nadrobić. Urozmaiciłam ją jednak o dodatek bitej śmietany, więc i nazwę musiałam zmienić na kremówkę. Czułam, że jeśli tego nie zrobię, to posypią się komentarze ze "sprostowaniem" nazwy ;-)
czwartek, 2 maja 2013

Tort kokosowo-migdałowy z kremem śmietankowym



Jakiś czas temu zostałam zaproszona do współpracy przy World Baking Day. Wśród wielu krajów, które biorą udział w WBD, znalazła się również, w tym roku, Polska. Nasz kraj reprezentuje 10 blogerek kulinarnych, w tym także ja (tym samym zostałam mianowana ambasadorką WBD :-)

Światowy Dzień Pieczenia przypada 19 maja, a jego hasłem przewodnim jest "Bake brave" (piecz odważnie). W tym szczególnym dniu połączą się wszyscy miłośnicy pieczenia ciast na całym świecie. Dołączycie ? :-)
Na WBD przygotowana została lista 100 przepisów, z której każdy może wybrać odpowiedni dla siebie, od poziomu 1 dla początkujących do poziomu 100 dla mistrzów kulinarnych ;-) Jest w czym wybierać, a zatem zapraszam do wspólnego pieczenia :-)
Na tej liście znalazł się też mój tort kokosowo-migdałowy z kremem śmietankowym. Ciasto składa się z sześciu cienkich placków o smaku kokosowo-migdałowym, przełożonych kremem śmietankowym i galaretką z czerwonej porzeczki.