sobota, 5 stycznia 2013

3 bit

 
Pyszne ciasto deserowe, nie wymagające pieczenia. Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, tylko oczekiwanie, a wiem z doświadczenia, że niektórzy mogą się baaardzo niecierpliwić ;-)  
Są różne wersje tego przepisu. Porównałam je i stworzyłam coś według własnego gustu, zmieniając nieco proporcje składników. Poza tym 3 bit robi się zazwyczaj z samych herbatników, a ja zamieniłam jedną warstwę na krakersy, których słony smak dobrze komponuje się z masą krówkową. Całość nie przesłodzona, o wyważonym smaku - jak dla mnie w sam raz. Rodzinka też zajadała się tym ciastem.



Składniki (na formę 25 x 37 cm):
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 500 ml mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 250 g masła lub margaryny

- 1 puszka masy krówkowej

- 500-660 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fixu

- 50 g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady
- 1 paczka (180 g) krakersów (kilka sztuk zostanie)
- ok. 300 g herbatników (lepiej kupić 1-2 paczki na zapas)

Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony budyń i ubijać na najwyższych obrotach.

Dno formy wyłożyć herbatnikami, posmarować masą krówkową, ułożyć krakersy, przykryć kremem budyniowym, wyrównać i wyłożyć drugą warstwę herbatników. Wierzch posmarować ubitą z cukrem pudrem i śmietan-fixami śmietanką, a następnie posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.





Print Friendly and PDF

44 komentarzy:

Schokolade Inspirationen pisze...

Moje ulubione ciacho :)

kuchcikOla pisze...

to deser-ciasto szybko powstaje i równie szybko znika w moim domu :)

Bożena pisze...

ślinka cieknie..

Evitaa pisze...

Niby znam to ciasto, ale na Twoich zdjęciach wygląda magicznie :)

Droczilka pisze...

Świetny pomysł z krakersami. 3bit w Twoim wykonaniu wygląda obłędnie!

soulstorm-everywhere pisze...

wygląda naprawdę zachęcająco i pięknie!

Anna pisze...

Bardzo dobre ciasto i łatwe w przygotowaniu, dlatego dość często je robię :)

GrowingUp pisze...

Kocham je<3

Anonimowy pisze...

Piękne ciasto. Mam pytanie jakie jest wysokie. Czy może masę budyniową nie zrobic z 3 budyni i 1 litra mleka, żeby była wyższa?

ila pop pisze...

siotra robiła ale herbatkini były za twarde jeszcze, twoje wygląda przepysznie!!

Crispy Biscuits pisze...

Piekłam już Bounty i Snickersa, czas na 3Bita :) Prezentuje się przepysznie! Podoba mi się połączenie słodkiego kajmaku ze słonymi krakersami :)

wiosenka27 pisze...

Ja też robię z krakersami. Cudownie wygląda:)

Majana pisze...

Uwielbiam:) Pysznie u Ciebie wygląda Evenko:)
Buziak:*

aguzja pisze...

To jedno z moich ulubionych ciast i też próbowałam różnych wersji. Ciekawa jest wersja czekoladowa, z krakersami, polecam :)

evenka pisze...

Dziękuję za komentarze :-)

Anonimie, ciasto miało ok. 5 cm wysokości. Jeżeli wolisz wyższe, to oczywiście można dodać jeszcze 1 budyń, zwiększając przy tym odpowiednio ilość mleka, cukru i masła.

Ila pop, niektóre herbatniki są dosyć twarde - nie polecam ich, bo wbrew pozorom po przełożeniu nie miękną tak szybko.

Antenka pisze...

uwielbiam 3bita:) genialne ciasto, które zawsze robi furorę:)

etrala pisze...

ale ciasto !! na najbliższa okazje je wypróbuje:)

Łucja pisze...

wygląda wspaniale :) też bym się zajadała :)

Kuba (Kuba-Pichci.pl) pisze...

Bardzo lubię to ciasto, choć sam nigdy go nie przygotowywałem. Ale w przyszły weekend będzie chyba ku temu okazja, więc zapisuję sobie Twój przepis :-) Pozdrawiam!

evenka pisze...

Dziękuję za komentarze i jak najbardziej zachęcam do wypróbowania :-)

KucharzyTrzech pisze...

A ja nigdy ani nie jadłam :(, ani nie robiłam tego ciasta!

Maggie pisze...

Tyle o nim slyszalam, a nigdy nie robilam. Ba, nie jadlam nawet. Trzeba bedzie nadrobic!

czekoladka pisze...

a ja mam pytanko jakiej pojemnosci jest ta masa krowkowa i jakie herbatniki sie tutaj sprawdza i krakersy?????bo wyglada pysznie i chialabym wyprobowac

evenka pisze...

Kucharzy, Maggie, nadrobić koniecznie ;-)

Czekoladko, masa krówkowa ok. 400 g. Jeśli chodzi o herbatniki, to ja użyłam akurat takich małych biedronkowych "Beti". A krakersy "Lajkonika".

Iwona pisze...

wygląda bardzo apetycznie:)

agnieszka pisze...

Wspaniałe ciasto ;) Chętnie bym je przygotowała, ale nie wiem czy sobie poradzę :)

Karla pisze...

Uwielbiam! i tez używam krakersów :))

Anonimowy pisze...

Jesteś moim kulinarnym guru!
Wiem, że zawsze przepisy z Twojego bloga wyjdą doskonale i za to wielkie dzięki.
Pozdrawiam:))

justyna

evenka pisze...

Iwono, dziękuję :-) Smakuje też nieźle ;-)

Agnieszko, to łatwy przepis, tylko rozsmarowanie masy krówkowej wymaga nieco więcej cierpliwości ;-) Jeśli masa jest gęsta, to dobrze jest ją przed nałożeniem na herbatniki trochę podgrzać.

Karla, witaj w gronie "trzybitożerców" ;-)

Justyno, dziękuję, bardzo mi miło :-)

Iwona pisze...

Jakoś nigdy tego ciasta nie jadłam i nie robiłam..może właśnie przyszła na to pora:)))

Katarzyna Kozubowska pisze...

Wygląda wspaniale i na pewno bardzo smaczne ! : )

kasia pisze...

Super ciasto !

czekoladka pisze...

czy zamiast krakersow lajkonika mozna uzyc okraglych ritza

evenka pisze...

Lepsze są prostokątne, bo można je ściśle obok siebie ułożyć, ale "od biedy" mogą być i okrągłe.

Anonimowy pisze...

mam pytanko jak duża blacha potrzebna Piotrek

evenka pisze...

25 x 37 cm (lub o podobnych wymiarach)

Anonimowy pisze...

Mam pytanie :-)mieszkam za granica i nie mam dostepu ,ani do smietan-fixu ani do masy krowkowej,czy moglabym to czyms zastapic?z gory dziekuje za odpowiedz

evenka pisze...

Masa krówkowa to to samo, co 'dulce de leche'.
Można ją też zrobić samodzielnie gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego przez 2-3 godziny. Puszka musi być całkowicie zanurzona w wodzie, a po zakończeniu gotowania ostudzona.
Jeśli zaś chodzi o bitą śmietanę, to można ją usztywnić żelatyną (ok. 2 łyżeczki zalać niewielką ilością wody, a następnie wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą, wtedy napęczniała żelatyna łatwo da się rozpuścić).

Anonimowy pisze...

czy te budynie są z cukrem ?

evenka pisze...

Budynie są bez cukru. Ale można też użyć tych z cukrem, wtedy należy pominąć te 4 łyżki cukru z przepisu (ew. potem dosłodzić gotowy krem cukrem pudrem, gdyby wydawał się za mało słodki).

maag pisze...

Ciasto wygląda bardzo smakowicie, mam zamiar zrobić je na sobotę, w związku z tym mam pytanie czy można tylko spód zrobić z herbatników , a krakersów użyć dwa razy?

evenka pisze...

Można, nie ma problemu.

maag pisze...

Czy w takim wypadku nie będzie zbyt miękkie?

evenka pisze...

Do niektórych ciast używa się tylko krakersów i jest dobrze, więc i w tym przypadku nie widzę przeciwwskazań ;-)

ShareThis