środa, 26 września 2012

Sernik z jabłkami



Ten przepis powinien najbardziej ucieszyć wielbicieli serników i szarlotek. Kruche ciasto, warstwa podsmażonych w karmelu jabłek i masa serowa. Całość posypana cynamonem. No po prostu serniko-szarlotka :-) Dla mnie pycha !


Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 - 200ºC przez 15 - 20 minut (na lekko rumiany kolor).

Warstwa jabłkowa:
- 600-700 g jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu + dodatkowo do posypania

Jabłka obrać i pokroić w (niezbyt duże) bardziej plasterki niż kostkę.
Cukier rozpuścić z masłem, dodać cynamon i jabłka. Wymieszać i wszystko razem smażyć kilka minut, często mieszając. Jabłka mają zmięknąć, ale nie rozpadać się. Odstawić do wystygnięcia.

Masa serowa:
- 750 g tłustego twarogu, zmielonego 3-krotnie
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i kwaśną śmietanę. Następnie do masy dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy, ciągle ucierając.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Wystudzone jabłka (mogą być ciepłe) wyłożyć na podpieczony spód. Na nich rozprowadzić masę serową, wierzch posypać cynamonem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 45 minut.



Przepis zainspirowany sernikiem Doroty.

28 komentarzy:

  1. Ten sernik z przepisu Dorotus próbowałam już nie raz i wszyscy go uwielbiamy.
    Twój wygląda i na pewno smakuje równie dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki wspaniały. Z jabłkami jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pieknie, bardzo klasycznie - mysle, ze takiego wypieku nie powstydzilaby sie zadna cukiernia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam...ale chętnie spróbuję...:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego serniczka jeszcze nigdy nie widziałam, ale bardzo dobrze się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo!!! Zapisuję do zrobienia!
    Szarlotka i sernik w jednym to jest to!!!!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takiego pysznie wyglądającego sernika z jabłkami:))

    OdpowiedzUsuń
  8. ten dodatek jabłek to genialny pomysł! już wyobrażam sobie ten smak...

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze. Szarlotka, sernik...;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne ciasto. Robiłam serniczek z jabłkami, bardzo nam smakował.:)
    Uściski :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj
    Jestem, czytam i smacznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziękuję za komentarze i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szarlotka i sernik w jednym - jestem całkowicie na tak :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię i szarlotkę i sernik, czyli ciacho dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, ile ja bym dała za zjedzenie kawałeczka.

    OdpowiedzUsuń
  16. Też robiłam z przepisu Dorotki..i potwierdzam ..pycha..

    OdpowiedzUsuń
  17. sernik z dodatkiem jablek, to smakowita propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piekłam i jest pyszny;) tylko przez roztargnienie dałam całe wiadereczko serka, tj. 1 kg i masa była odrobinę rzadsza niż widzę na zdjęciu, a cynamonem posypałam już po upieczeniu, ale i tak wszystkim bardzo smakowało. Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  19. Serniki uwielbia mój syn :)pewnie, jak przyjedzie na święta poprosi o jakiś. Ten jest idealnym :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wypróbowałam ten przepis i jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  21. Serniczek z jabłkami jest przepyszny:) Teraz mam ochotę na małą modyfikację.. Co sądzi Pani o zastąpieniu jabłek przepuszczonymi przez maszynkę śliwkami? Czy takie połączenie jest warte grzechU? pzdr.:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam sernik ze śliwkami (z innego przepisu) i też był pyszny, więc to połączenie jest jak najbardziej trafione :-)

    OdpowiedzUsuń