wtorek, 27 lipca 2010

Czekoladowe ciasto z malinami



Bardzo lubię połączenie smaku czekolady i pomarańczy lub malin, więc gdy tylko przypomniałam sobie o tym przepisie (pochodzi z książki Jacqueline Bellefontaine), to od razu wzięłam się do roboty. A przyznać muszę, że tej "roboty" wcale nie było dużo. Jeśli chcemy dodatkowo "zabłysnąć" przed gośćmi, to warto podać to ciasto z bitą śmietaną i ze świeżymi malinami, ale równie dobrze można z tych dodatków zrezygnować, bo już samo w sobie ciasto jest pyszne :-)
wtorek, 20 lipca 2010

Baklava



To ciasto chodziło za mną od dawna. Kiedyś miałam jeszcze na tyle zapału, że planowałam przygotować własne ciasto 'phyllo' (fillo). Jednak teraz miałam problemy, żeby zmobilizować się do zrobienia baklavy nawet z gotowca ;-) A tak w ogóle to wszystko przez m-żonka, który posłyszał, jak w filmie rozmawiano właśnie o tym cieście i oświadczył, że chciałby go spróbować. No ba... ja też bym chciała, tylko gorzej z wykonaniem. Zaczęłam od wyszukania odpowiedniego przepisu (właściwie to bazowałam na dwóch: jeden od iis111, a drugi z tej strony) i stwierdziłam, że to ciasto wcale nie jest takie trudne. Nie było też specjalnie pracochłonne, może tylko smarowanie każdego arkuszu ciasta masłem wydało mi się nieco... dłużące. W każdym razie problemów żadnych nie było, w miarę sprawnie mi to wszystko poszło, a co najważniejsze ciacho smakowało zarówno m-żonkowi, jak i mnie samej. Jeszcze tylko uprzedzę, że baklava jest zdecydowanie słodka (choć zdarzało mi się jeść słodsze ciasta), więc zapewne nie każdemu przypadnie do gustu ;-)
piątek, 16 lipca 2010

Muffiny z malinami i białą czekoladą



Tak sobie myślę, że już dosyć dużo przepisów na muffiny pojawiło się na tym blogu, a ja wciąż dodaję nowe. Niektóre niewiele różnią się od siebie, no bo na ile różnych sposobów można przygotować takie babeczki, a jednak każdy przepis jest inny. Czasami wystarczy drobny szczegół, żeby zmienić smak ;-)

poniedziałek, 12 lipca 2010

Ucierane ciasto z jagodami (Blueberry Sour Cream Coffee Cake)



Każdy "coffee cake", który do tej pory upiekłam zawierał cynamon (a powinien... kawę ? ;-) Ten także jest z dodatkiem tej przyprawy, tylko nie jestem pewna, czy rzeczywiście ona pasuje do jagód (tudzież borówek amerykańskich). Jeżeli nie jesteście wielbicielami cynamonu, to radzę z niego zrezygnować, bo choć wcale nie dodaje się go tutaj dużo, to może tylko zepsuć smak zamiast go poprawić. Ogólnie ciasto bardzo smaczne, polecam wypróbować. 

czwartek, 8 lipca 2010

Buchty z nutellą i malinami



O buchtach słyszałam już nieraz, ale sama nigdy ich nie piekłam. Zawsze wyobrażałam sobie, że muszą być bardzo puszyste i mięciutkie... Miałam rację, takie właśnie były :-) Wersja podstawowa zawiera trochę więcej soli i jest bez nadzienia, ja natomiast dodałam do każdej bułeczki odrobinę "Nutelli" i po jednej, dużej malinie. No po prostu palce lizać !
wtorek, 6 lipca 2010

Muffiny z owocami jagodowymi na maślance



Dzisiaj będzie bez wstępu. Ręce mi opadły i nie mam siły ich podnieść ;-)