piątek, 11 czerwca 2010

Maślankowy placek z truskawkami i kruszonką



U mnie nic nowego. To ciasto jest ostatnio tak popularne, że nawet nie trzeba go specjalnie reklamować. No, ale kilka słów od siebie wypada napisać, a zatem: placek jest po prostu pyszny! Lekko wilgotny w środku, aromatyczny i soczysty od owoców, do tego kruszonka - połączenie idealne. Na dodatek szybko się go robi i nawet nie wymaga pomocy miksera. Jeszcze tylko dodam, że na pierwszy rzut oka przypomina delikatne ciasto drożdżowe. Przepis podała Tobatka na forum CinCin.



Ciasto:

- 1 szkl maślanki

- 1 szkl cukru

- 2 i 1/2 szkl mąki

- 3 jajka

- 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)

- 1/2 szkl oleju

- 1 cukier waniliowy

- truskawki (lub inne owoce sezonowe) - ok. 500 g


Wszystkie składniki (oprócz truskawek) razem wymieszać (można łyżką) i wyłożyć do wyścielonej pergaminem blachy (u mnie 23 x 33 cm). Na wierzchu ułożyć truskawki (jeśli są duże, to poprzekrajać) i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 35 minut (ja piekłam prawie godzinę).


Kruszonka:

- 15 dag mąki

- 10 dag masła

- 5 dag cukru pudru

- kilka kropli olejku śmietankowego lub waniliowego


Masło pokroić na kawałki i rozetrzeć palcami z mąką , cukrem i olejkiem.



43 komentarze:

  1. Stare, ale jare:) Pychota!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam ostatnio to ciasto, również z truskawkami, zniknęło w mgnieniu oka. Podejrzewam, że Twoje tez tak zniknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyab się przełamię i jutro upiekę:) nie wychodzą mi te maślankowe a tak je lubię... super wygląda u Ciebie, tak puszyście i dlatego kusi...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny placek! naprawdę na początku
    myślałam że drożdżowy!
    pozdrawiam,Beata

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja o takim placuszki z maslanka myslam na weekend..ale zjadlam dzisiaj wszystkie truskawki ze smietana hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w somu też często takie ciasto, tylko bez kruszonki:)
    Z kruszonką musi być jeszcze lepsze, bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, to ciasto jest pyszne! Robiłam niedawno z rabarbarem:)
    Z truskawkami i kruszonką robiłam w zeszłym roku,ale może i w tym powtórzę, bo ten przepis jest rewelacyjny:)

    Pięknie i pysznie wygląda u Ciebie to ciacho Evenko!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie takiego przepisu szukałam!Dziekuję bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepysznie wygląda to Twoje ciacho Arabesko:) na pewno zrobię, jak tylko pojawi się więcej truskawek w moim ogródku;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za komentarze :-)

    Tyle osób już piekło to ciasto i chwaliło , że po prostu nie mogło wyjść niedobre ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzeczywiście przypomina drożdżowe!
    I rzeczywiście przepysznie smakuje. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne i proste.Dawno takiego nie robiłam. Pewnie w formie babeczek też by smakowało dobrze... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ok, niedługo robię drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ale to bardzo lubię takie ciasta, pysznie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ...a mi truskawki i kruszonka uciekły na dno... gdzie popełniłam błąd?? pozdrawiam serdecznie wszystkie Łasuchy

    OdpowiedzUsuń
  16. Niesamowicie mi się podoba. Takie PRAWDZIWE ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo pyszne ciato :)
    Dwa razy juz pieklam, bo pierwsze cale poszlo dla gosci wiec musialam sobie upiec na drugi dzien nowe.
    Bylam pewna ze truskawki poplyna mi na dno ale ku memu zadziwieniu zostaly twardo na miejscu i to mimo ze naukladalam ich mnostwo, na gesto po prostu.
    Kruszkonke zrobilam inna - bajaderkowa ;)
    Robilam z 2/3 porcji i to jest akurat porcja na moja nieduza blaszke kwadratowa.
    Naprawde idealny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam wczoraj, pychota - zniknęło w ciągu 1 godz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny przepis...polecam, bo wypróbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo dobre ciasto,dziękuję za te przepyszne przepisy tutaj.Dałam trochę za mało truskawek,ale w smaku i tak rewelacja:))Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo dobre ciasto,dziękuję za przepis:))dałam troszkę za mało truskawek,ąle i tak wyszło rewelacyjnie.Dużo i często korzystam z przepisów z tego blogu,bardzo pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wreszcie znalazłam to czego długo szukałam.Pyszne ciasto,bardzo wilgotne i soczyste od owoców.Takie jak lubię!A widząc to na zdjęciu nie można nie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam w wersji jagodowej. Naprawdę pyszne, ale aż żal, że tak szybko znika :P

    OdpowiedzUsuń
  24. przepyszne!!!!!
    boję się ,że zanim goście przyjdą to zjem całe :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zastanawiam się, czy można zrobić to ciasto z czekoladą? Myślałam o polaniu ciasta roztopioną czekoladą przed posypaniem kruszonką albo o starciu jej na tarce, ale nie wiem, czy to w ogóle będzie ciekawe, czy czekolada będzie choć trochę wyczuwalna...

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie jestem pewna , czy ta czekolada w ogóle tu pasuje , ale ja bym polała ciasto dopiero po upieczeniu. Na wierzchu będzie bardziej wyczuwalna (i widoczna) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam, mam pytanie.. czy mogą być równiez owoce mrożone? jesli tak to czy musze je rozmrozić? Chcialabym jutro zrobić to ciasto:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Mogą być mrożone , tylko trzeba je wcześniej rozmrozić i dokładnie osączyć.

    OdpowiedzUsuń
  29. piekłam je wczoraj.Zapowiadało sie nieżle i nawet w smaku bardzo dobry ale wyszedł mi zakalec jak jasna cholera:-( Zupełnie nie wiem dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  30. Upiekłam z czereśniami - po prostu rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto wyszło pyyyyyyszniutkie:-)
    Super przepis-DZIĘKUJĘ i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  32. wyszlo pyszne, takie pulchne, dodalam borowki amerykanskie i maliny, niebo w gebie:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wlaśnie zjadłam wielki kawałek świezo upieczonego ciasta , ktore upiekłam pierwszy raz według tego przepisu. Dołaczam sie wiec do hymnu pochwalnego; wspaniałe! :) Nie mając w domu maślanki użyłam joguru greckiego i nie wiem jak smakuje w orginale z maślanką, ale to jest naprawdę dobre:)))

    OdpowiedzUsuń
  34. piekłam to ciasto i wyszło WSPANIAŁE! Nie zdążyło ostygnąc a ostatnie kawałki domownicy wyrywali sobie z rąk. Dziś postanowiłam podwoic składniki i upiec dużą blachę i niestety wyszedł zakalec:( Może źle dobrałam proporcje, proszę o radę jak zrobic na dużą blachę.

    OdpowiedzUsuń
  35. Czasem tak się zdarza , że kiedy kombinuje się z proporcjami , to potem coś można pomylić ;-)
    A może to składniki były zbyt zimne lub za dokładnie wymieszane ? Albo po prostu ciasto było trochę nie dopieczone i opadło (należy wziąć pod uwagę , że większa porcja dłużej się piecze - sprawdzić patyczkiem).

    OdpowiedzUsuń
  36. Właśnie ukroiłam pierwszy kawałek po wyjęciu z piekarnika - niebo w gębie :) Dałam co prawda mniej cukru bo 2/3 szklanki (domownicy lubią nie za słodko), ale przepis jest boski. Będzie powtórka jeszcze w tym tygodniu. Tym razem może z rabarbarem. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wlasnie piecze sie moj placek ale nie wiem czy termoobieg czy gora dol?

    OdpowiedzUsuń
  38. To, co jest na zdjęciu piekłam bez termoobiegu (jeszcze wtedy nie miałam ;-) A teraz przymierzam się do powtórki i mam zamiar włączyć termoobieg - najpierw tylko dół, a potem w razie potrzeby dodatkowo górę.

    OdpowiedzUsuń
  39. Mam tylko zsiadłe mleko i wielką ochotę na to ciasto... Czy mogłabym użyć go zamiast maślanki?

    OdpowiedzUsuń
  40. Będę się powtarzać pisząc, że kolejne Twoje ciasto wyszło pyszne.
    Dałam tylko więcej truskawek, bałam się aby nie poszły na dno ale nic takiego się nie stało. Piekłam również dłużej, około godziny.
    Pozdrawiam
    Barbara

    OdpowiedzUsuń
  41. Wyjątkowo pyszne i proste w wykonaniu ciasto. Bardzo puszyste i delikatne. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  42. to ciasto sprawdza się zawsze , każdemu i wszędzie smakuje jest proste i zawsze wychodzi.

    OdpowiedzUsuń