piątek, 11 czerwca 2010

Maślankowy placek z truskawkami i kruszonką


U mnie nic nowego. To ciasto jest ostatnio tak popularne , że nawet nie trzeba go specjalnie reklamować. No , ale kilka słów od siebie wypada napisać , a zatem: placek jest po prostu pyszny! Lekko wilgotny w środku , aromatyczny i soczysty od owoców , do tego kruszonka - połączenie idealne. Na dodatek szybko się go robi i nawet nie wymaga pomocy miksera. Jeszcze tylko dodam , że na pierwszy rzut oka przypomina delikatne ciasto drożdżowe. Przepis podała Tobatka na forum CinCin.


Ciasto:
- 1 szkl maślanki
- 1 szkl cukru
- 2 i 1/2 szkl mąki
- 3 jajka
- 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
- 1/2 szkl oleju
- 1 cukier waniliowy

- truskawki (lub inne owoce sezonowe) - ok. 500 g

Wszystkie składniki (oprócz truskawek) razem wymieszać (można łyżką) i wyłożyć do wyścielonej pergaminem blachy (u mnie 23 x 33 cm). Na wierzchu ułożyć truskawki (jeśli są duże , to poprzekrajać) i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 35 minut (ja piekłam prawie godzinę).

Kruszonka:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- kilka kropli olejku śmietankowego

Masło pokroić na kawałki i rozetrzeć palcami z mąką , cukrem i olejkiem.

Print Friendly and PDF

43 komentarzy:

Konsti pisze...

Stare, ale jare:) Pychota!
Pozdrawiam.

Marta pisze...

Piekłam ostatnio to ciasto, również z truskawkami, zniknęło w mgnieniu oka. Podejrzewam, że Twoje tez tak zniknie :)

myniolinka pisze...

chyab się przełamię i jutro upiekę:) nie wychodzą mi te maślankowe a tak je lubię... super wygląda u Ciebie, tak puszyście i dlatego kusi...:)

Beata pisze...

świetny placek! naprawdę na początku
myślałam że drożdżowy!
pozdrawiam,Beata

gosiaa99 pisze...

A ja o takim placuszki z maslanka myslam na weekend..ale zjadlam dzisiaj wszystkie truskawki ze smietana hehe ;)

kornik pisze...

U mnie w somu też często takie ciasto, tylko bez kruszonki:)
Z kruszonką musi być jeszcze lepsze, bo wygląda pysznie!

majana pisze...

O tak, to ciasto jest pyszne! Robiłam niedawno z rabarbarem:)
Z truskawkami i kruszonką robiłam w zeszłym roku,ale może i w tym powtórzę, bo ten przepis jest rewelacyjny:)

Pięknie i pysznie wygląda u Ciebie to ciacho Evenko!
Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Właśnie takiego przepisu szukałam!Dziekuję bardzo:)

ilka_86 pisze...

przepysznie wygląda to Twoje ciacho Arabesko:) na pewno zrobię, jak tylko pojawi się więcej truskawek w moim ogródku;)

evenka pisze...

Dziękuję za komentarze :-)

Tyle osób już piekło to ciasto i chwaliło , że po prostu nie mogło wyjść niedobre ;-)

Zaytoon pisze...

Rzeczywiście przypomina drożdżowe!
I rzeczywiście przepysznie smakuje. :)

Pozdrawiam!

Wiosanna pisze...

Śliczne i proste.Dawno takiego nie robiłam. Pewnie w formie babeczek też by smakowało dobrze... :)

Paula pisze...

ok, niedługo robię drożdżówkę :)

anytsujx pisze...

Bardzo ale to bardzo lubię takie ciasta, pysznie Ci wyszło :)

Anonimowy pisze...

...a mi truskawki i kruszonka uciekły na dno... gdzie popełniłam błąd?? pozdrawiam serdecznie wszystkie Łasuchy

lo pisze...

Niesamowicie mi się podoba. Takie PRAWDZIWE ciasto.

M. od F. pisze...

Bardzo pyszne ciato :)
Dwa razy juz pieklam, bo pierwsze cale poszlo dla gosci wiec musialam sobie upiec na drugi dzien nowe.
Bylam pewna ze truskawki poplyna mi na dno ale ku memu zadziwieniu zostaly twardo na miejscu i to mimo ze naukladalam ich mnostwo, na gesto po prostu.
Kruszkonke zrobilam inna - bajaderkowa ;)
Robilam z 2/3 porcji i to jest akurat porcja na moja nieduza blaszke kwadratowa.
Naprawde idealny przepis :)

Anonimowy pisze...

Robiłam wczoraj, pychota - zniknęło w ciągu 1 godz :)

Anonimowy pisze...

świetny przepis...polecam, bo wypróbowałam :)

dorota pisze...

Bardzo dobre ciasto,dziękuję za te przepyszne przepisy tutaj.Dałam trochę za mało truskawek,ale w smaku i tak rewelacja:))Pozdrawiam:))

dorota pisze...

Bardzo dobre ciasto,dziękuję za przepis:))dałam troszkę za mało truskawek,ąle i tak wyszło rewelacyjnie.Dużo i często korzystam z przepisów z tego blogu,bardzo pozdrawiam:)

netka1 pisze...

Wreszcie znalazłam to czego długo szukałam.Pyszne ciasto,bardzo wilgotne i soczyste od owoców.Takie jak lubię!A widząc to na zdjęciu nie można nie zrobić.

Basia z Wrocławia pisze...

Zrobiłam w wersji jagodowej. Naprawdę pyszne, ale aż żal, że tak szybko znika :P

Anonimowy pisze...

przepyszne!!!!!
boję się ,że zanim goście przyjdą to zjem całe :)

Basia z Wrocławia pisze...

Zastanawiam się, czy można zrobić to ciasto z czekoladą? Myślałam o polaniu ciasta roztopioną czekoladą przed posypaniem kruszonką albo o starciu jej na tarce, ale nie wiem, czy to w ogóle będzie ciekawe, czy czekolada będzie choć trochę wyczuwalna...

evenka pisze...

Nie jestem pewna , czy ta czekolada w ogóle tu pasuje , ale ja bym polała ciasto dopiero po upieczeniu. Na wierzchu będzie bardziej wyczuwalna (i widoczna) ;-)

Ilona pisze...

Witam, mam pytanie.. czy mogą być równiez owoce mrożone? jesli tak to czy musze je rozmrozić? Chcialabym jutro zrobić to ciasto:) Pozdrawiam

evenka pisze...

Mogą być mrożone , tylko trzeba je wcześniej rozmrozić i dokładnie osączyć.

Anonimowy pisze...

piekłam je wczoraj.Zapowiadało sie nieżle i nawet w smaku bardzo dobry ale wyszedł mi zakalec jak jasna cholera:-( Zupełnie nie wiem dlaczego?

Anonimowy pisze...

Upiekłam z czereśniami - po prostu rewelacja!!!

Anonimowy pisze...

Ciasto wyszło pyyyyyyszniutkie:-)
Super przepis-DZIĘKUJĘ i pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

wyszlo pyszne, takie pulchne, dodalam borowki amerykanskie i maliny, niebo w gebie:)

Anonimowy pisze...

Wlaśnie zjadłam wielki kawałek świezo upieczonego ciasta , ktore upiekłam pierwszy raz według tego przepisu. Dołaczam sie wiec do hymnu pochwalnego; wspaniałe! :) Nie mając w domu maślanki użyłam joguru greckiego i nie wiem jak smakuje w orginale z maślanką, ale to jest naprawdę dobre:)))

Anonimowy pisze...

piekłam to ciasto i wyszło WSPANIAŁE! Nie zdążyło ostygnąc a ostatnie kawałki domownicy wyrywali sobie z rąk. Dziś postanowiłam podwoic składniki i upiec dużą blachę i niestety wyszedł zakalec:( Może źle dobrałam proporcje, proszę o radę jak zrobic na dużą blachę.

evenka pisze...

Czasem tak się zdarza , że kiedy kombinuje się z proporcjami , to potem coś można pomylić ;-)
A może to składniki były zbyt zimne lub za dokładnie wymieszane ? Albo po prostu ciasto było trochę nie dopieczone i opadło (należy wziąć pod uwagę , że większa porcja dłużej się piecze - sprawdzić patyczkiem).

Anonimowy pisze...

Właśnie ukroiłam pierwszy kawałek po wyjęciu z piekarnika - niebo w gębie :) Dałam co prawda mniej cukru bo 2/3 szklanki (domownicy lubią nie za słodko), ale przepis jest boski. Będzie powtórka jeszcze w tym tygodniu. Tym razem może z rabarbarem. Dziękuję za przepis :)

Anonimowy pisze...

Wlasnie piecze sie moj placek ale nie wiem czy termoobieg czy gora dol?

evenka pisze...

To, co jest na zdjęciu piekłam bez termoobiegu (jeszcze wtedy nie miałam ;-) A teraz przymierzam się do powtórki i mam zamiar włączyć termoobieg - najpierw tylko dół, a potem w razie potrzeby dodatkowo górę.

Anonimowy pisze...

Mam tylko zsiadłe mleko i wielką ochotę na to ciasto... Czy mogłabym użyć go zamiast maślanki?

evenka pisze...

Tak, myślę, że można.

Anonimowy pisze...

Będę się powtarzać pisząc, że kolejne Twoje ciasto wyszło pyszne.
Dałam tylko więcej truskawek, bałam się aby nie poszły na dno ale nic takiego się nie stało. Piekłam również dłużej, około godziny.
Pozdrawiam
Barbara

Anonimowy pisze...

Wyjątkowo pyszne i proste w wykonaniu ciasto. Bardzo puszyste i delikatne. Polecam.

Torty artystyczne pisze...

to ciasto sprawdza się zawsze , każdemu i wszędzie smakuje jest proste i zawsze wychodzi.

ShareThis