piątek, 9 kwietnia 2010

Bułeczki mleczne


Przepis na te pyszne i dosyć szybkie do wykonania bułeczki znalazłam na tym blogu. A , że oryginał był w wersji hiszpańskiej , musiałam skorzystać z tłumacza Google'a. Uśmiałam się przy tym , bo na końcu przepisu pojawiło się przetłumaczone zdanie: "dzięki nam zimno w szafie" :-)) Jednak całą resztę udało mi się odszyfrować , tym bardziej , że był do tego filmik pomocniczy.

Składniki na ok. 8 bułeczek:
- 500 g mąki chlebowej
- 10 g soli (1 czubata łyżeczka)
- 40 g cukru (dałam 1 płaską łyżeczkę)
- 20 g mleka w proszku (2 łyżki)
- 280 g mleka płynnego
- 25 g masła (ok. 1 i 1/2 łyżki) o temp. pokojowej
- 15 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonych



Mąkę wsypać do miski , w środku zrobić wgłębienie , wlać mleko , wsypać suszone drożdże (lub świeże drobno pokruszone) i cukier. Poczekać kilka minut , aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać resztę składników , wymieszać i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyłożyć na blat posypany mąką , podzielić na kawałki o wadze ok. 100 g każdy , uformować z nich kulki , przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut. Po tym czasie każdy kawałek rozpłaszczyć i uformować bułeczki - podłużne należy zwijać jak roladę dosyć mocno przyciskając podczas rolowania , a przy formowaniu okrągłych , należy zawinąć wszystkie brzegi do środka (tak , jak to pokazuje pan na filmie). Gotowe bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem (ja nie smarowałam) i ponacinać (tylko te podłużne), a następnie odstawić do wyrośnięcia na 45 minut (w razie potrzeby dłużej). Piec w temp. 190 st.C około 20 minut.

Print Friendly and PDF

27 komentarzy:

asieja pisze...

cudne te Twoje bułeczki

a zimno w szafie..:-)

evenka pisze...

Dziękuję :-))

cukrowa wróżka pisze...

zimno w szafie? ja też kocham tłumacza google'a . :D
bułeczki śliczne! a mam pytanie: są takie bardziej leciutkie, cz ybardziej wilgotne? I jaka skórka?

Retrose pisze...

Absolutnie pięknie wyglądają, takie jasne i czyste. Lepiej niż w oryginale;-)

aklat pisze...

Jakie ładne i taki mają mieciutki miaższ, juz sobie zapisałam przepis :)

Paula pisze...

fantastycznie wyglądają! takie jasne i puszyste :)

Ania (NaMiotle) pisze...

piękne bułeczki :) koniecznie muszę upiec :)

evenka pisze...

Całkiem przypadkowo zrobiłam zdjęcie tych bułeczek z czarnym tłem...
Na wstawienie na drugim blogu czekają jeszcze 3 przepisy... wszystkie z czarnym tłem... tak się złożyło...



Wróżko , bułeczki tuż po upieczeniu mają cienką , delikatnie przypieczoną , ale raczej nie chrupiącą skórkę , a w środku... to takie połączenie kajzerki z chałką.

arv pisze...

Na pewno na długo je zapamiętam...trudno nie zapamiętać swoich pierwszych w życiu bułek ;)
Wyszły idealne, aż się dziwię, że udalo mi się jakimś cudem od nich odkleić :D

Anonimowy pisze...

280g mleka płynnego - ile to mniej-więcej mililitrów?
Igi

evenka pisze...

Tyle samo.

Anonimowy pisze...

Zrobiłam dziś z rana - wspaniałe! Lekkie, mięciutkie, są pyszne. Świetnie smakują posmarowane miodem. Dziękuję za przepis :)
Igi

Anonimowy pisze...

Temperatura pieczenia 230 -240 st C

evenka pisze...

Według oryginału temp. pieczenia 190 stopni i u mnie to się sprawdziło.

Tony pisze...

Wielki! Zrobiłam je na obiad, a teraz ich na kolację :)
Dziękuję za przepis!

Z poważaniem,
Tony

abbra pisze...

Śliczne bułeczki !
Zapisuję przepis - mam nadzieję , że niedługo uda mi się je upiec :)

Anonimowy pisze...

czy bułeczki mogą leżakować do śniadanka w lodówce??albo inaczej: ktore bułeczki NIE MOGĄ leżakować w lodówce??

evenka pisze...

Dobre pytanie. Niestety nie znam odpowiedzi , mogę tylko napisać , co ja o tym sądzę. Otóż według mnie każde lub prawie każde bułeczki mogą leżakować w lodówce. Z tym , że nie każde przez ten czas wystarczająco urosną. To zapewne zależy od ilości dodanych drożdży. W tym przypadku nie jest ich dużo , więc być może trzeba by było po wyjęciu z lodówki pozostawić je na dłuższy czas w cieple (do podwojenia objętości).
I jeszcze jedno. Podczas leżakowania bułeczki powinny być szczelnie przykryte folią , żeby nie wysychały.

Anonimowy pisze...

Mam pytanie... Czy może być mleko w proszku- granulowane ??
Olga

evenka pisze...

Może być.

Anonimowy pisze...

pyszne bułeczki;) dziękuje i smacznego

od-kuchni pisze...

Oj pyszne są te bułeczki :) Zrobiłam je w sobotę i znikły szybciej niż myślałam! Dziękuję za przepis!

Anonimowy pisze...

Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!! Robiłam już dwa razy, i na pewno zrobię jeszcze nieraz. Można jeść je "na sucho" jak i posmarowane np. nutellą. Rewelacja :)

Anonimowy pisze...

czy bułeczki te rosną tylko 20 min?

evenka pisze...

To, co rośnie 20 minut to jeszcze nie bułeczki, tylko pokrojone na porcje ciasto ;-) Gotowe bułeczki mają rosnąć 45 minut albo nawet dłużej, jeśli jest taka potrzeba.

Anonimowy pisze...

witam, zrobiłam te bułeczki z mąki pszennej chlebowej typ 750, dlaczego nie są takie białe w środku jak twoje? chyba typ mąki powinien być niższy? 550? czy 650 jako mąka pszenna bułkowa (tylko gdzie ją kupić)

evenka pisze...

Te bułki piekłam jeszcze w USA, a tam mąka chlebowa to... po prostu mąka chlebowa, nie ma numerków ;-) W Polsce użyłabym typu 650 (do kupienia w Biedronce ;-)

ShareThis