sobota, 6 czerwca 2009

Ucierane ciasto z truskawkami



Miałam wielką ochotę na jakieś proste , ucierane ciasto z dodatkiem truskawek. Robiłam już jogurtowe i na maślance (obydwa bardzo dobre) , ale kiedy zobaczyłam ten przepis , pomyślałam , że wart jest wypróbowania. I nie myliłam się - ciasto było pyszne ! Od siebie dodałam tylko kruszonkę która okazała się wspaniałym dopełnieniem i aromat śmietankowy , który bardzo lubię , zwłaszcza w połączeniu z truskawkami.




Składniki:
- 20 dag masła
- 16 dag cukru
- 4 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 4 dag mąki ziemniaczanej (lub 1 torebka budyniu waniliowego albo śmietankowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat waniliowy lub śmietankowy
- ok. 50 dag truskawek

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku , za każdym razem dokładnie ucierając (gdyby masa trochę się "zwarzyła" , dodać nieco mąki i dalej ucierać , aż będzie jednolita). Na koniec dodać aromat i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , na wierzchu poukładać pokrojone truskawki , całość posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.

Kruszonka:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru

Masło drobno pokroić , rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.

Print Friendly and PDF

32 komentarzy:

Magoldie pisze...

Przed chwila wyjelam z piekarnika ucierane ciasto z truskawkami ( przepis z forum cincin) mialm zrobic do tego jeszcze kruszonke (choc nie bylo w przepisie) ale zrezygnowalam z braku czasu.Otwieram Durszlak i dopiero sie zdziwilam, wklejam jutro...i co Ty na to Podlasianko??? Zaczynam sie Ciebie bac...hahaha :)
Pozdrawiam ! A Twoje ciasto wyglada bosko!

szarlotek pisze...

Do porannej kawy poproszę?Takie, jak z babcinej kuchni i do tego z kruszonką, pycha:)P.

atina pisze...

Ależ pysznie wygląda to ciasto:) Takie leciutkie:) No i ta kruszonka:) Mniam, mniam :)

Gosi@ pisze...

pysznie wyglada!!!!!

magda k. pisze...

wygląda rewelacyjnie, też dodałabym kruszonkę bo bardzo tu pasuje :)

majana pisze...

Evenko, wspaniałe ciacho zrobiłaś! Baaardzo lubię takie pysze ciasta z truskawkami. Wygląda na takie puchate i pyszniuteńkie!:))
Pozdrawiam Cię serdecznie.

cudawianki pisze...

wyglada bosssssko! z tym, ze ja nie przepadam za ciastami ucieranymi, wlasnie ze wzgledu na pierwsze ucieranie masla...

evenka pisze...

Magoldie , nie bój się , mnie to się przytrafia dosyć często :-)) Choć zazwyczaj ktoś mnie uprzedza jeszcze zanim zabiorę się za jakieś ciasto - wtedy bywa , że zmieniam plany ;-)

Szarlotku , Atinko , Gosiu , Magdo , Majanko , dziękuję :-) Widzę , że podobnie jak ja , macie słabość do ciast z kruszonką ;-)

Cudawianko , cieszę się , że Ci się podoba :-) Jeśli chodzi o samo wykonanie ciasta , to zdecydowanie bardziej wolę ucierane , niż np. kruche - nie lubię upapranych w cieście rąk ;-)

asiejka pisze...

droga Evenko!

ciasto jest cudne.
pozwoliłam sobie zacytowac przepis na moim blogu. mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko?

:)

grazyna pisze...

Przypomina mi to ciasto owocowe mojej Mamy, które i ja robię - obowiązkowo z kruszonką. W tamtym przepisie jest jeszcze kwaśna śmietana.Ja tez wolę ciasta ucierane.

.agatka. pisze...

A kto ciast z kruszonką nie lubi? Ja nie znam nikogo kto nie lubiłby kruszonki :-)

Tak jak Ty evenko lubię aromat śmietankowy, i tak jak Ty - do truskawek :)

evenka pisze...

Asiejko , ależ jest mi bardzo miło , że przepis tak szybko "się przyjął" :-)

Grażyno , ja wcześniej nie robiłam takiego ciasta , ale cieszę się , że je poznałam :-)

Agatko , ano ludzie mają różne upodobania i sama czasem się dziwię jak można coś lubić , czy czegoś nie lubić , ale tak bywa ;-)

margot pisze...

a ja dziś zjadłam chyba z 2 kilo truskawek bez jakichkolwiek dodatków ,tak że takie pięknie wyglądające ciasto jak twoje upiekę kiedy indziej :D

evenka pisze...

Margot , bo takie pierwsze truskawki są najsmaczniejsze , a jak już najesz się nimi do syta , to wtedy pomyślisz o jakimś cieście ;-)

aga-aa pisze...

ta kruszonka sprawia, że mam ochotę skubnąć ekran ;)

evenka pisze...

Aga :-))

Jul z "aromatic baking" pisze...

Evenko to ciasto wygląda zniewalająco;) Jak większość Twoich ciast:) Często korzystam z Twych przepisów, ale zawsze musze je trochę przerobić, ponieważ jestem na diecie bezglutenowej. W większości przypadków da się pokombinować używając bezglutenowych mąk. Ale czasami piekę też w wersji oryginalnej, dla rodzinki.Będzie mi bardzo miło jeśli czasami wpadniesz na mojego bloga i zostawisz parę słów(chętnie przyjmę także rady profesjonalistki:))Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za źródło pasji i przepisów, jakim jest twój blog!:)

evenka pisze...

Jul , bardzo Ci dziękuję za ten miły komentarz i oczywiście będę do Ciebie zaglądać :-)
Pozdrawiam !

mi-ika pisze...

niesamowite ciasto, koniecznie musze zrobic. Masz niesamowite przepisy, dodaje stronke do linków, bede czesto odwiedzac. Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl

Ania pisze...

Oj, z tą kruszonką wygląda przecudnie. Aaaaaj!

evenka pisze...

Dziękuję :-)

Olciaky pisze...

Zdolna z ciebie bestia!:)

Mi (RainDrop) pisze...

próbowałam to ciasto, naprawdę przepyszne! Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Witam wczoraj wypróbowałam to pyszne ciasto i wyszło rewelacyjne. Chyle czoła prze przepisem i wykonawczynią. Pozdrawiam Dorcia

Anonimowy pisze...

zrobilam. pyyyyyyyyszne. pol blaszki zjedlismy jeszcze na cieplo :)

najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadlam :D
dziekuje za przepis

Ola

ewelajna pisze...

Upiekłam Twoje ciasto i było naprawde bardzo dobre:) Ta kruszonka jest nieodzowna. Bardzo dziękuję:)Zapisałam Twój przepis u mnie na blogu:)

Anonimowy pisze...

nie wyszło mi! okropny zakalec!

cukiernik amator pisze...

Pięknie wyrosło! A smak, przepyszne, ten śmietankowy aromat z kruszonką, coś pysznego. Już pół blaszki nie ma. ;)
Dzięki za przepis.

Anonimowy pisze...

A mi wyszlo i bylo suuuuper:) dziekuje zazwyczaj cos mi nie wychodzilo jak robilam ciasta z owocami,a to wyszlo takie jak trzeba:)kazdemu smakowalo:)pozdrawiam

kaja pisze...

Ciasto jest przepyszne , piekę kolejny raz , piecze je moja rodzina i znajomi po prostu suuuuper

Anonimowy pisze...

Przepis rewelacyjny!!
Jeszcze dodalam platki migdalow.
20 minut temu ciasto "wyszlo" z piekarnika i towarzyszy mi do kawy ;)
Super, super, super.
Robilam w prostokatnej blaszcze, dodalam czesc ciasta, posypalam platkami migdalow, potem druga czesc ciasta, truskawki i kawalki migdalkow pomiedzy. No i oczywiscie kruszonka :)) Mmm.. palce lizac! Dzieki za przepis.
Pozdrawiam,
patricia

Anonimowy pisze...

Pyszne!!! Zrobiłam je właśnie z rabarbarem i wyszło rewelacyjnie:)

ShareThis