czwartek, 21 maja 2009

Biedronka



Biedroneczki są w kropeczki... Mam ten przepis już od jakiegoś czasu, ale kiedyś robiłam to ciasto trochę inaczej - były dwie warstwy ciasta kakaowego, dwie kremu, a biszkopt był w środku. Chciałam jednak, żeby bardziej przypominało wyglądem prawdziwą biedronkę, więc dokonałam pewnych zmian i nieskromnie przyznam, że chyba mi się to udało ;-)





Ciasto kakaowe:

- 125 g margaryny

- 1/2 szkl. cukru

- 1 i 1/2 szkl. mąki


Margarynę rozpuścić z cukrem, przestudzić, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika na tak długo, żeby dało się zetrzeć na tarce.


- 1/2 szkl. śmietany 18%

- 2 łyżki dżemu

- 1 łyżeczka sody

- 1 łyżka kakao

- 2 jajka


Wszystko razem dokładnie utrzeć, dodać starte ciasto, delikatnie wymieszać i upiec w wyłożonej pergaminem tortownicy (26 cm średnicy) w temperaturze 180-200 st.C. (ok. 30 minut).


Biszkopt:

- 3 jajka

- 1/2 szkl. cukru

- 3/4 szkl. mąki


Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy i piec 25-30 minut w temperaturze 180 st.C.

Po całkowitym ostygnięciu na całej powierzchni biszkoptu zrobić dość dużo otworów małym kieliszkiem lub foremką.


Krem:

- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

- 1/4 szkl. cukru

- 3/4 szkl. mleka

- 125 g masła (temp. pokojowa)


Budyń rozprowadzić w mleku i ugotować z cukrem. Ostudzić, a następnie utrzeć z masłem.


Dodatkowo:

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 galaretka w ciemnym kolorze (jeżynowa, jagodowa)


Kakaowe ciasto posmarować kremem, przykryć biszkoptem z otworami lekko wciskając w krem. W otwory wlać tężejącą ciemną galaretkę, schłodzić. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową, ponownie schłodzić.


27 komentarzy:

  1. przesliczna biedronka ci wyszla!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne:)no to diabli wezmą moje odchudzanie - przez takie cuda, tyję z samego oglądania:(Już zapisuję do swoich ulubionych przepisów do wykonania:))

    OdpowiedzUsuń
  3. No prawdziwa biedronka Evenko!!! Świetny pomysł z tymi galaretkami.
    Ja też piekłam biedronkę, ale z jagodami i troszkę inaczej wygląda:
    http://przystole.blox.pl/2008/06/Biedronka-z-jagodami.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Evenko, kolejne pyszne i piękne ciasto !:)) Bardzo lubię takie śliczne, przekładane ciasta. Jak będe miała czas na pewno je zrobię. Slicznie sie prezentuje taka biedroneczka :)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie oryginalne i pyszniaste ciasto ! Chętnie ugryzłabym Twoją biedronkę :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ci fajnie wyszły te czarne kropki;o!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się , że Wam się podoba :-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna ta Twoja biedrona :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Biedroneczka wyszła piękna! Gratuluje cierpliwości w wlewaniu ciemnej galaretki w te otworki... ;o)

    OdpowiedzUsuń
  10. Widze prawdziwą biedronkę;) Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki :-)
    Kalinko , więcej cierpliwości potrzeba do wycinania otworów , bo świeży biszkopt jest dosyć oporny na takie zabiegi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka ładna biedroneczka Ci wyszła:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. ślicznie wygląda i wyśmienicie smakuje moja córka była zachwycona tą biedronką .Ja ostatnio piekłam ciasto z toffi było dobre zapraszam na www.extraprzepis.blogspot.com możesz spróbować . Gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. o jakim smaku powinien być drzem a te otworki wycinamy kieliszkiem na wylot czy zostawić troszkę biszkopta?
    Mika

    OdpowiedzUsuń
  15. budyń może być innego smaku i koloru np różowego?
    Mika

    OdpowiedzUsuń
  16. Dżem może być jakikolwiek , to nie ma większego znaczenia. Otwory mają być wycięte na wylot. A budyń wedle uznania , czyli co kto lubi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj
    Piekłam, to cudne ciasto od razu po przeczytaniu. Zrobiło wrażenie na moich gościach:)
    Lubię piec ciasta smaczne oraz dekoracyjne :)
    Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Planuję zrobić te ciasto;), jednakże mam wątpliwość do tego ile to pół kostki margaryny: 100 g czy 125g?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto super http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2012/11/biedronka.html

    OdpowiedzUsuń
  22. a co z tym biszkoptem?? w niektorych przepisach mozna znalesc ze ubijamy swame bialka a potem dodajemy cukier i reszte

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak wolisz - razem, czy osobno i tak się ubiją ;-)

    OdpowiedzUsuń