czwartek, 17 kwietnia 2008

Niemieckie ciasto czekoladowe

To jedno z lepszych ciast , które mogłam kupić w sklepie. Jednak już dawno żadnych nie kupowałam , a , że ten smak chodził za mną od jakiegoś czasu , więc postanowiłam poszukać przepisu w kopalni informacji , zwanej internetem ;-) Z pomocą przyszła mi "czekoladowa" strona Hershey's - znalazłam tam odpowiednią recepturę i nie zwlekając zabrałam się za pieczenie. Ciasto smakowało dokładnie tak , jak oryginał - czekoladowe (choć bez dodatku czekolady) z orzechami i kokosem zatopionymi w delikatnej masie toffi. Pycha ! :-)


Ciasto:
- 1/4 szkl. kakao
- 1/2 szkl. gorącej wody
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 i 1/4 szkl. cukru (dałam troszkę mniej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 szkl. maślanki lub kwaśnego mleka

Kakao wymieszać z wodą , odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem , solą i wanilią na puszystą masę , dodawać po jednym jajku (dobrze ubić po dodaniu każdego jajka). Mąkę wymieszać z sodą , dodawać do utartej masy na przemian z rozpuszczonym kakao (może być ciepłe - łatwiej połączy się z masą) oraz maślanką ogrzaną do temp. pokojowej. Ubijać tak długo , aż składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto podzielić na 3 części , każdą z nich upiec osobno w okrągłej formie o średnicy ok. 23 cm , wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką (dla pewności można po prostu wyścielić pergaminem). Piec 25 - 30 minut w temp. ok. 180 st.C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na jakieś 5 minut , a następnie wyłożyć , najlepiej na kratkę kuchenną (nie na ściereczkę , bo może się przykleić - już to sprawdziłam , ale papierowy ręcznik nadaje się ;-)).

Masa:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 3 żółtka
- 12 dag masła lub margaryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/3 szkl. wiórków kokosowych
- 1 szkl. siekanych orzechów 'pecan'

Dodatkowo:

- połówki 'pecanów' do dekoracji

W garnuszku wymieszać skondensowane mleko , roztrzepane żółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu , ciągle mieszając , aż masa zgęstnieje (od momentu zagotowania trwa to tylko chwilę). Zdjąć z ognia , dodać wanilię , wiórki kokosowe i posiekane orzechy , wymieszać. Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane 3 warstwy (łącznie z wierzchem ciasta). Całość udekorować orzechami.

Print Friendly and PDF

42 komentarzy:

iis111 pisze...

Wyglada przepysznie!

evenka pisze...

I smakuje też nie najgorzej ;-)

majana pisze...

Ojej Evenko u Ciebie tak czekoladowo, u mnie brownies, he he :) Podobnie :)
Kochana, ja ten przepis biore i musze go wyprobowac koniecznie.
Czy my znowu jakos sie telepatycznie porozumialysmy ? hi hi ;)
Bo u Ciebie czekoladowo i u mnie , poprzednio muffinkowo truskawkowo hi hi :D
Pozdrawiam.

Casia pisze...

piękne! a Twój opis jeszcze bardziej zachęca do spróbowania...

evenka pisze...

Majanko , no faktycznie , znowu podobnie - umiesz czytać w myślach ? , bo ja takich zdolności raczej nie posiadam ;-))
A przepis polecam do wypróbowania :-)

Casiu , dziękuję :-) Może się skusisz ? ;-)

margot pisze...

Śliczne ciasto na jakąś większą okazję!
ps blondasa muszę piec po raz drugi
na niedzielę z podwójnej porcji
Bardzo nam smakował

evenka pisze...

Dziękuję Margot i cieszę się , że "blondas" smakował - ja też myślę , że jedna porcja to za mało :-)

Justyna pisze...

Uwielbiam czekoladę ( u mnie już jakiś czas dość czekoladowo na blogu;)), więc ten przepis zapisuję do ulubionych! Wygląda bardzo zachęcająco:)

evenka pisze...

Niektórym przepisom wprost nie sposób się oprzeć ;-) Czekam na relację :-)

kuchareczka58 pisze...

O jakie cudne ciasto! bardzo lubię takie smakołyki, skład akurat dla mnie, zapisuję do wypróbowania ;)
pozdrawiam.

evenka pisze...

Widzę , że chętnych przybywa , co mnie bardzo cieszy , bo to oznacza , że moje pisanie na coś się przydaje ;-)
Również pozdrawiam.

majana pisze...

Evenko, czy ono jest bardzo slokie ? moj Ukochany sobie zazyczyl ciasto czekoladowe z kremem, mysle,czy moze to byloby odpowiednie ?

majana pisze...

Evenko, a jak nie mam pecanow to moga byc włoskie orzechy ?

evenka pisze...

Majanko , ciasto należy do tych zdecydowanie słodkich , podobnie jak wszystkie inne z masą toffi (choć ta masa jest nieco "lżejsza" , bo nie gotuje się jej tak długo) ;-)
A pecany możesz zastąpić orzechami włoskimi.

majana pisze...

Zrobilam je!!! :) Dlugo sie robi, bo mam tylko jedna tortownice , ale warto, bo jest pyszne ! :)

evenka pisze...

Warto , warto - cieszę się , że i Tobie smakowało :-)
Ja mam co prawda dwie formy , ale za mały piekarnik , więc też musiałam piec na raty ;-)

majana pisze...

Evenko, ciasto jest juz u mnie na blogu :) Zapraszam :)

evenka pisze...

Lecę zobaczyć ;-)

abbra pisze...

Wygląda bardzo smakowicie :)

evenka pisze...

Dziękuję :-)

kuchareczka58 pisze...

Evenko zrobiłam to ciacho :)
Prezentowało się i smakowało znakomicie, dzięki za przepis.
pozdrawiam.

evenka pisze...

Kuchareczko , no bardzo się cieszę , że w końcu się na nie skusiłaś i co najważniejsze , że smakowało :-)
P.S. Z uwagi na to , że nie komentować na Twoim blogu , czym prędzej poleciałam obejrzeć i dopisać kilka słów ;-) Ciasto wyszło Ci wspaniale , takie równiutkie i jeszcze te dodatkowe wzorki na górze :-) A słodkie faktycznie jest , ale za to jakie podzielne - można się nasycić jednym małym kawałkiem ;-))

kuchareczka58 pisze...

Ewenko...ciesze się ,że Ci się podobało ..."Twoje ciasto w moim wydaniu" :)
pozdrawiam.

megg pisze...

pyszne pyszne wspaniałe :) nie pamiętam kiedy coś nowego aż tak mi smakowało, rewelacja, dziękuje za przepis :)

evenka pisze...

Proszę bardzo , cieszę się , że smakowało :-)

Anonimowy pisze...

Czym mozna zastapic maslanke..i czy orzechy typu pecan mozna zastapic innymi orzechami..pozdrawiam i dziekuje

evenka pisze...

Zamiast maślanki można dać kwaśne mleko (tak , jak podaje przepis) , a zamiast 'pecanów' orzechy włoskie.

jacek pisze...

Witam a czy mleko skondensowane to ma byc takie z puszki?slodzone czy moze byc nieslodzone?

evenka pisze...

"Masa: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego" ;-)
Mleko musi być słodzone , w przeciwnym razie masa nie zgęstnieje , no i nie będzie słodka.

jacek pisze...

aaaa dziekuje bardzo kurcze zamiast "slodzonego" przeczytalam "schlodzonego":) no to sie zabieram do sklepu i pieczenia:)mam nadzieje ze wyjdzie taki jak na obrazku bo wyglada przepysznie!

evenka pisze...

:-)

Anonimowy pisze...

Ciasto zrobiłam i muszę powiedzieć że jest przepyszne, chyba najlepsze
jakie do tej pory zrobiłam:). Moje koleżanki się nim bardzo zachwycały :))

Anonimowy pisze...

czy na blaszkę 40x25 muszę zrobić ciasta z 1,5 porcji - bardzo proszę o odpowiedź mam zamiar piec to ciasto za tydzień na urodziny męża

evenka pisze...

Na tak dużą blachę zrobiłabym z podwójnej porcji. Chyba , że wolisz cieńsze niż w oryginale placki , wtedy 1,5 porcji powinno wystarczyć.

greyboy pisze...

Cześć!
Ciasto jest przepyszne , a macie może przepis na nie po niemiecku ? ; )

evenka pisze...

Niestety nie. Jedyne , co mogę polecić to tłumacza Google'a (po lewej stronie na dole). Wiem , że kiepsko tłumaczy , ale reszty można się domyślić ;-)

Vanilia81 pisze...

Niemieckie słodkości są super, co potwierdza to ciacho...ta polewa mmmmmm....

jenisjej123 pisze...

PROSZĘ TO WAŻNE MOGŁABYŚ PODAĆ MI NAZWE CIASTA? PROOOOOOOSZ NA TERAZ !

evenka pisze...

German Chocolate Cake

Marlena pisze...

Wspaniale wygląda:) A czy uważa pani, że mogę zamienić w masie mleko słodzone na niesłodzone, czy zepsuje to smak ciasta?

evenka pisze...

Myślę, że nie należy zamieniać. I nie chodzi tu tylko o smak (masa wyjdzie niesłodka), ale o konsystencję (będzie zbyt rzadka).

Mama Nelsona pisze...

O tak.
To ciasto zrobię w tą sobotę :)
Buziaki.

ShareThis