czwartek, 3 stycznia 2008

Fale Renu


Nie jest to nic innego , jak popularne Fale Dunaju w wersji z wiśniami - jak dla mnie lepsze niż z jabłkami i bardziej aromatyczne. Zwykle piekę to ciasto na dużej blasze (wtedy jest ono cieńsze) , jednak tym razem celowo zrobiłam "grubą bułę" i dałam tylko połowę kremu , bo chciałam uzyskać efekt bardziej "babkowaty" niż kremowy ;-)

Ciasto:
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy (lub aromat - ja dałam rumowy)
- 35 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu (nie dodawałam)
- 2 łyżki kakao
- 2 słoiki wiśni (po ok. 720 ml każdy)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym , dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną pergaminem , pozostałą część wymieszać z kakao i wylać na ciasto białe. Na wierzchu rozłożyć odcedzone wiśnie , lekko je wciskając. Piec na dużej blasze w temp. 200 st.C. 30 - 40 minut.

Krem:
- 25 dag masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 3/4 l mleka
- kilka łyżek cukru pudru (do smaku)

Na mleku gotować budyń , ostudzić , od czasu do czasu mieszając , żeby nie zrobiła się na wierzchu "skórka". Masło (wyjęte wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem pudrem (na początek wystarczą 4 łyżki , a potem można sobie dosypać więcej , według upodobań) , następnie dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowy krem rozsmarować na ostudzonym cieście.

Polewa:
- 20 dag półsłodkiej czekolady
- 5 dag margaryny

Czekoladę z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej , dobrze wymieszać , lekko ostudzić i polać wierzch ciasta.
Print Friendly and PDF

12 komentarzy:

Majana pisze...

Fajniutke, kolorowe, ladniutkie ciacho :) Moja Mama zawsze robi Fale Dunaju z wisniami :)

evenka pisze...

Ja zaczynałam od jabłek , ale odkąd trafiłam na ten przepis , robię tylko z wiśniami :-)

dorotus76 pisze...

Fale Dunaju ... kiedy ja to zrobię w końcu?? Są sliczne!

evenka pisze...

Dziękuję Dorotuś :-)
Wiem , że nie przepadasz za kremami maślanymi , ale ten jest mocno budyniowy i ostatecznie możesz zrobić tak jak ja tym razem , czyli tylko z połowy porcji. A kiedy ?... no jak najszybciej , chociaż wiem , że jest tyle innych przepisów do wypróbowania ;-)

kuchareczka pisze...

Uwielbiam fale dunaju, wiec jesli jeszcze sa w wersji ekstra na pewno musza byc pyszne!

evenka pisze...

Kuchareczko , jeśli lubisz wersję tego ciasta z jabłkami , to z wiśniami na pewno też będzie Ci smakowało , ale najlepiej się przekonać wypróbowując przepis ;-)

Malta pisze...

Och Arabesko... Jakie to smaczne...

evenka pisze...

Cieszę się , że podzielasz moje zdanie :-)

AgaSObczak pisze...

Ciasto rewelacja - dzieki:))

evenka pisze...

Proszę bardzo :-)

Anonimowy pisze...

Czy można użyć świeżych wiśni??

evenka pisze...

Mogą być świeże , choć ja wolę z takimi ze słoika ;-)

ShareThis