wtorek, 23 października 2007

Ciasto z kremem jabłkowo-śmietanowym



Może nie prezentuje się to ciasto zbyt okazale, ale jest naprawdę pyszne - delikatne, mięciutkie i nie za słodkie. Niestety, do jego wykonania potrzeba cierpliwości i trochę czasu, a to głównie dlatego, że każdy z pięciu placków należy upiec oddzielnie. Na dodatek placki są bardzo cienkie i trzeba ostrożnie się z nimi obchodzić. Jednak trud się opłaci - zapewniam :-)




Ciasto:

- 20 dag masła lub margaryny

- 20 dag cukru

- 1 cukier waniliowy

- 4 jaja

- 10 dag mąki

- 10 dag mąki kukurydzianej

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia


Masło ogrzane do temp. pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, tak aby cukier zupełnie się rozpuścił. Wbijać po jednym jaju (również o temp. pokojowej) ciągle ubijając. Jeśli masa nam się trochę "zwarzy" - dodać nieco mąki i ubijać, aż będzie jednolita. Wymieszać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać na ciasto, wymieszać. Do wyścielonej pergaminem tortownicy nałożyć 1/5 ciasta i piec 10-15 minut w temp. 200st.C. Następnie upiec pozostałe 4 placki, ostudzić.


Krem:

- 75 dag jabłek o wyrazistym smaku

- 5 dag cukru

- 25 dag gęstej kwaśnej śmietany

- sok z cytryny

- szczypta cynamonu


Obrane jabłka zetrzeć na tarce, wrzucić do garnka, dodać cukier i dolać odrobinę wody. Gotować do momentu, aż jabłka rozgotują się, a płyn wyparuje i powstanie dość gęsta masa.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno (w miarę możliwości, u mnie zgęstniała, ale nie aż tak). Nie należy też ubijać śmietany zbyt długo, bo zrobi się z niej masło. Następnie dodać ostudzone jabłka, cynamon i sok cytrynowy dla większego kontrastu smakowego, wymieszać. Gotowym kremem posmarować wcześniej upieczone placki, wierzch posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz