wtorek, 23 października 2007

Ciasto "Floryda"



Ciasto "Floryda" to połączenie smaków pomarańczy i migdałów oraz delikatnego, kruchego ciasta, polanego na wierzchu lukrem, również pomarańczowym. Taki zestaw bardzo mi odpowiada, czy komuś jeszcze…? :-)



Ciasto:

- 2/3 kostki masła

- 1/2 szkl. cukru

- 1 cukier waniliowy

- 1 jajko

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2,25 szkl. mąki


Oprócz tego:

- 12 dag mielonych migdałów

- 3/4 szkl. cukru

- sok z 1 pomarańczy


Lukier:

- 1/2 szkl. cukru pudru

- ok.2 łyżek soku pomarańczowego


Wymieszać wszystkie składniki ciasta i zagnieść (jeśli bardzo się klei - dosypać mąki, ale tylko tyle, aby dało się formować). Rozwałkować na dwa placki po ok.1/2 cm grubości. Jeden z nich wyłożyć do blaszki (20x30 cm), posmarować masą migdałową (zmielone migdały wymieszać z cukrem i dolać tyle soku pomarańczowego, aby dało się rozsmarować), a następnie przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć na brzegach. Piec ok.30 minut w temp.180-200 st.C. Jeszcze gorące ciasto posmarować lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym do uzyskania półpłynnej masy).

Uwagi:
Mogą być trudności z rozwałkowaniem ciasta, ale da się temu zaradzić - można je rozwałkować pomiędzy kawałkami folii (łatwiej je także potem przenosić) albo przed wałkowaniem schłodzić ciasto w lodówce.

1 komentarz:

  1. Właśnie się za nie zabrałam. I nawet udało mi się nie wyżreć całej masy przed włożeniem ciasta do piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń