środa, 24 października 2007

Babka z majonezem


Jest bardzo prosta w wykonaniu , lekka i puszysta. Jedynym składnikiem różniącym tę babkę od zwykłego biszkoptu jest majonez. Kiedy pierwszy raz trafiłam na ten przepis , trochę się skrzywiłam , bo nie zwykłam dodawać majonezu do ciasta ;-) Jednak w końcu postanowiłam spróbować i nie zawiodłam się.

Składniki:
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki majonezu
- aromat śmietankowy

Jaja ubić z cukrem , następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Na koniec dodać majonez i aromat. Piec ok.35 minut w temp.180 st. C. (piekłam w małej , wysokiej blaszce i zajęło mi to trochę więcej czasu - najlepiej sprawdzić patyczkiem , czy ciasto jest już upieczone).

Print Friendly and PDF

0 komentarzy:

ShareThis